Diëtist, voedingsdeskundige of gewichtsconsulent..?

Geschreven op woensdag 5 juli 2017

Het is alweer 3 jaar geleden dat ik ben afgestudeerd als diëtist. Een mooie gelegenheid om het verschil tussen een diëtist, voedingsdeskundige en gewichtsconsulent uit te leggen. Lees snel verder!

Om diëtist te kunnen worden moet je een vierjarige studie volgen. Ben je afgestudeerd, dan heb je de beschermde titel ‘diëtist’. Niemand mag zich zo zomaar noemen, wat wel het geval is bij voedingsdeskundigen en gewichtsconsulenten, die hebben geen beschermde titel… Maar laten we beginnen bij het begin, wat houdt de opleiding Voeding en Diëtetiek precies in? Veel mensen denken dat het bij alleen gaat om afvallen, maar het vak is heel breed. Ik kreeg op de opleiding ook vakken zoals: marketing, productontwikkeling, didactiek, psychologie, sociologie, biochemie enz. Daarnaast heeft een diëtist buiten de kennis over voeding ook veel medische kennis. Hiermee kan  een diëtist mensen behandelen met medische klachten zoals diabetes, hart- en vaatziekten, voedselallergieën, COPD, ondervoeding, darmziektes, noem het maar op.

Gewichtsconsulenten mogen daarentegen niet iedereen begeleiden. Ze geven wel voedings- en beweegadvies, maar geen dieet. De consulent helpt “gezonde” mensen met gewichtsproblemen. Is de BMI hoger dan 30 (dus obesitas of morbide obesitas)? Dan moet de cliënt doorgestuurd worden naar een diëtist. Je kan gewichtsconsulent worden door een 1-2 jarige opleiding te volgen. Hetzelfde geldt voor de voedingsdeskundige. De deskundige op het gebied van voeding hebben een 1 jarige opleiding gevolgd. Alle drie kunnen je helpen met afvallen, maar in combinatie met medische klachten moet je toch echt bij een diëtist zijn!!!

Hopelijk is het zo duidelijk 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *