E160 is de rode kleurstof uit tomaten

Geschreven op maandag 15 en dinsdag 16 mei 2017

Hè? Is dat zo?? E-nummers zijn toch altijd slecht voor je? Dat is weer zo’n fabel die de wereld in is geholpen! E-nummers zijn niet altijd slecht voor je!! Er bestaat een heel rijtje natuurlijke E-nummers, zoals E160 de rode kleurstof uit tomaten is… 80% van alle E-nummers zitten van nature in voeding!

Wat zijn E-nummers dan eigenlijk? Het zijn stoffen die voedingsmiddelen verbeteren. Dit kan zoal door natuurlijke stoffen als synthetische stoffen. Fabrikanten gebruiken vaak de synthethische stoffen voor de mooiere kleur en de houdbaarheid. Ik ben ook meer van de natuurlijke stoffen, maar al de E-nummers zijn gecontroleerd door de Europese autoriteit voor voedselveiligheid. Toevoegingen krijgen pas een E-nummer indien ze veilig zijn gesteld. Wel zijn er mensen die overgevoelig kunnen zijn voor bepaalde E-nummers, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het voor iedereen slecht is…

In een van deze dagen hoorde ik mensen roepen: “Ik eet helemaal geen E-nummer meer!”. Waarom niet? Je kan best allergisch zijn voor een paar E-nummers, maar dat is geen reden om ze allemaal te verbannen. Nergens voor nodig! En wat ik mezelf altijd af vraag… weten die mensen wel wat E-nummers zijn? E-nummers zijn afkortingen! Fabrikanten kunnen het ook voluit schrijven, maar dat is vaak te lang om het op het etiket te schrijven. Wat zou jij denken als er op een etiket E300 staat??? Voluit zou dit gewoon vitamine C zijn… E300-E321 zijn gewoon antioxidanten die verkleuring tegengaan en de houdbaarheid verlengen.

Ik moet toegeven, het is erg lastig! Wil je liever geen synthetische stoffen binnen krijgen, dan kun je het beste onbewerkte producten eten. Bedenk wel dat je niet onder de E-nummers uitkomt, want dan zou je moeten leven op water, suiker en zout…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *