Het isolatiemateriaal van ons lichaam!?

Geschreven op zaterdag 18 maart 2017

Het was heerlijk weer, ik zat lekker buiten en ineens hoor ik de vogeltjes wel heel dicht bij mijn oren fluiten. Er vlogen telkens 3 vogeltjes onder de vensterbank in en uit de spouwmuur. Begrijpelijk dat ze daar lekker warm zitten voor de winter. Maar toen ik ze met ons isolatiemateriaal vandoor zag gaan, vond ik het toch iets minder leuk… Gebruiken ze glaswol voor hun nestjes, om hun jonge warm te houden? Nu zullen jullie denken, wat heeft dit in godsnaam met mijn blog te maken??! Nou ik zal het jullie uitleggen. Van isolatiemateriaal, warm houden van je huishouden kwam ik op ons vet. Kunnen jullie het nog volgen? Vet is voor ons het isolatiemateriaal die ons lichaam warm probeert te houden. Goede link toch?!!

Wij hebben namelijk vet nodig. Het is het beschermlaagje voor onder andere onze organen. Te veel vet (en voornamelijk op de buik) is daarentegen natuurlijk niet goed. Het kan tussen de organen gaan zitten, wat verdrukking kan geven op bijvoorbeeld de longen, waardoor mensen benauwd raken. Daarnaast kan vet in de organen komen waardoor de functie niet goed uitgevoerd kan worden. Neem de lever, die heeft een ontgiftende werking. Als er te veel vet in de lever zit, kan hij zijn functie niet meer goed uitvoeren. Tevens produceert vet op de buik stofjes zoals hormonen, vetzuren en ontstekingseiwitten die invloed hebben op de stofwisseling en de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, enzovoorts kunnen verhogen.

Meet je middelomtrek, zodat je het vet op je buik gezond kan houden. Vrouwen moeten tussen de 68 en 80 cm zitten en mannen tussen de 79 en 94 cm. Strenge richtlijn, maar wel een hele belangrijke. Persoonlijk vind ik een gezonde middelomtrek belangrijker dan een gezond BMI 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *