Bier is superfood!!!

Geschreven op zondag 5 februari 2017

Speel een handbalwedstrijd en je krijgt volle lippen. Helaas niet gelijkmatig verdeeld, maar wel gratis en voor niets. Ik heb geen bottox meer nodig, haha. Vol een arm in mijn gezicht gekregen. Tand door de lip en een beetje blauw, maar we hebben gewonnen! ‘s avonds mocht ik de calorieën die ik had verbrand meteen weer compenseren. Uitgenodigd om bij mijn ouders te komen eten, je weet wel mijn bourgondische familie. De mannen een bierproeverijtje (bier lust ik al niet, dus dat was mooi meegenomen). Ik gewoon aan de thee en het water. Ik zeg goed bezig!

Wist je dat bier een superfood is?! Bron van vitamine B, geen suiker, bestaat voor 95% uit water en rijk aan voedingsvezels. Klink aantrekkelijk hè. Dit is natuurlijk een grapje, maar alcohol is niet altijd slecht voor je! Ten eerste is het nuttigen van bijvoorbeeld een wijntje, biertje of borreltje gezellig, ontspannend en kan je er lekker van genieten. Daarnaast is er wetenschappelijk onderbouwde informatie over de gezondheidseffecten van alcoholgebruik. Ik help je een beetje van je schuldgevoel af…

Alcoholgebruik en hart-en vaatziekten, wel een van deze combinatie gehoord? Resultaten van ruim 30 jaar wetenschappelijk onderzoek laten zien dat matig, regelmatig alcoholgebruik beschermend werkt tegen bepaalde ziekten, met name hart- en vaatziekten! Dit komt door het effect van de alcohol zelf, dus het maakt niet uit wat je drinkt. Maar hoe zit dit nou eigenlijk??? Door alcohol zetten je bloedvaten uit, waardoor het bloed beter rondgepompt kan worden en daardoor eventuele verstoppingen voorkomt. Dit klinkt allemaal heel mooi, maar… ja er zit natuurlijk een maar aan. Wat is matig, regelmatig alcoholgebruik? voor vrouwen 1 glas per dag en voor mannen 2  glazen per dag (de standaard afmetingen natuurlijk, wijntjes niet tot de nok vullen hè). Mannen hebben ook altijd geluk, alcohol wordt bij hun sneller afgebroken. Vrouwen hebben meer vet en minder lichaamsvocht, waardoor het alcoholpercentage in het bloed sneller stijgt (wij vrouwen kunnen er dus gewoon niks aan doen dat we sneller dronken worden, haha). De tweede maar…overmatig alcoholgebruik kan leiden tot spierzwakte, bijvoorbeeld van de hartspier, dat kan zorgen voor een hartstilstand.

Ook heeft matig alcoholgebruik een gunstig effect op diabetes type 2. Het schijnt dat matige alcoholgebruik de insulinegevoeligheid bevordert. Maar… ja die maar weer! Bij het drinken van grote hoeveelheden neemt het risico op ontwikkelen van diabetes type 2 juist weer toe!!!

Als laatste is er ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar matig alcoholgebruik en dementie. (Vasculaire) dementie heeft te maken met de bloedcirculatie in de hersenen. Door de toevoer van te weinig zuurstof in de hersenen, treden er beschadigingen op. Matig alcoholgebruik zou het risico op het krijgen van dementie kunnen verkleinen!

Er zitten dus voordelen aan matig alcoholgebruik, maar er zijn nog veel meer nadelen bij overmatig alcoholgebruik…  denk aan hartproblemen, diabetes type 2, leverziekten, hersenbeschadigingen, kanker, noem het maar op!!! Daarnaast bevat alcohol veel kilocalorieën, wat bij te hoge inname omgezet wordt in vet…

Proost!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *