“Jonge kaas is gezonder dan oude kaas…”

Geschreven op vrijdag 21 en zaterdag 22 april 2017

Ik hou van kaas, ook wel kaaskop genoemd! Of het nou Hollandse kazen, Franse kazen, van een koe of geit is… Ik eet het allemaal, heerlijk!! Gezellig in het weekend een kaasplakje. Erg lekker, maar niet zo gezond. Een mooi onderwerp om over te schrijven. Wat denk jij? Is jonge kaas gezonder dan oude kaas?? Vind jij jonge kaas er vetter uitzien dan oude kaas..? Als je jonge kaas indrukt lijkt het wel zo! Toch kan ik jullie vertellen dat jonge kaas niet vetter is dan oude kaas. Neem bijvoorbeeld van beide 48+ kaas. Hetzelfde vetpercentage, maar in verhouding zit er in 1 blokje oude kaas meer vet dan in 1 blokje jonge kaas. Dit komt omdat oude kaas minder vocht bevat door indrogen.

Is het een beetje duidelijk? Op de verpakking staat vaak het vetpercentage van de kaas (20+, 30+, 48+, 55+, 60+), dit is dus alleen het gehalte droge stof. Dat wil zeggen dat er bij 48+ kaas, 48% vet in zit indien het vocht eruit is. 1 blokje oude kaas van 20 g bevat dus minder vocht (dus meer vet) dan hetzelfde blokje jonge kaas.

Kaas bevat veel verzadigd vet (70-80%). Door deze hoeveelheid slechte vetten, word het onbeperkt eten van kaas niet geadviseerd. Naast de verzadigde vetten bevat kaas onder andere ook belangrijke vitamines en mineralen, zoals calcium en B-vitamines. Eet het gerust, maar met mate!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *