“Ik eet helemaal geen koolhydraten meer”

Geschreven op vrijdag 7 april 2017

Ik moet even mijn frustratie kwijt, want ik hoor de laatste tijd weer veel mensen gekke dingen roepen over koolhydraten. Vanuit het niets worden al de koolhydraten uit hun voedingspatroon verbannen… maar waarom? Als ik deze vraag stel, krijg ik vaak het antwoord: “dit is beter voor je” of “dan val ik sneller af”. En wanneer ik dan doorvraag, krijg ik niet echt een duidelijk antwoord: “van horen zeggen” of “dat las ik op internet”… Oké, dus alles wat mensen mij vertellen of wat ik op internet lees klopt??? NEE!!! Ga niet zomaar je voedingspatroon omgooien, zonder dat je de achterliggende gedachten ervan weet!

Het klopt inderdaad dat je bij het vermijden van koolhydraten in het begin snel af valt. Koolhydraten in je lichaam houden veel vocht vast. Dus de kilo’s die je in het begin kwijt raakt, is alleen maar vocht! Je bent natuurlijk blij omdat het getal op de weegschaal is gedaald, maar heb je ook vet verloren (want dat is volgens mij wat je wil bereiken met je dieet)?

Koolhydraten voor ons lichaam leveren glucose aan de cellen voor energie. Glucose is de primaire energiebron voor de hersenen, rode bloedcellen en het centraal zenuwstelsel. Koolhydraten zijn dus super belangrijk!!! Je kan niet zomaar een hele periode geen koolhydraten eten, dit kan maar voor een bepaalde tijd. Als je lichaam lang geen koolhydraten binnen krijgt en je koolhydraatvoorraad op is, moet hij vet af gaan breken. Dit klinkt heel gunstig, maar helaas is dit maar voor een gedeelte te gebruiken door de hersenen. De rest van de glucose moet je lichaam dan uit lichaamseiwit (gluconeogenese) halen om de hersenen te kunnen voorzien van energie! Je spieren kunnen dus afgebroken worden. Maar let op!!! Gluconeogenes is niet specifiek, in de ergste gevallen kunnen ook de eiwitten van je organen gebruikt worden, wat schade kan aanrichten…Dit lijkt mij niet de bedoeling!

Koolhydraten passen in een gezonde leefstijl!!! Wel kan je de toegevoegde suikers vermijden, die heb je niet nodig. Neem koolhydraten uit brood, aardappelen, fruit enz. Als je wil afvallen, minder dan in de ongezonde producten. Het gaat wat langzamer, maar je hebt er wel langer profijt van!

Succes!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *