Wit vlees v.s. rood vlees

Geschreven op zaterdag 29 en zondag 30 april 2017

Zondag zijn we gaan gourmetten voor ons jubileum, want ik ben al 7 jaar samen met mijn vriend. Hieperdepiep, hoera! Gourmetten en veel vlees is een mooie aanleiding om er een stukje over te schrijven. Het beloofde stukje over rood en onbewerkt vlees. De gezondheidsraad geeft het advies om minder rood en bewerkt vlees te nuttigen, dit wordt aangegeven in de nieuwe richtlijnen goede voeding. Met de nadruk op het verminderen van de vleesconsumptie. Dit betekent niet dat vlees geheel verbannen moet worden, want het bevat wel belangrijke voedingsstoffen. Vlees bevat van nature eiwit en vet en is rijk aan vitamine B1, B2, B6, B12, A en de mineralen zink, ijzer, fosfor en seleen.

Wat is rood vlees eigenlijk? Rood vlees is afkomstig van zoogdieren zoals runderen, kalveren, varkens, geiten, schapen en paarden. Vlees van deze dieren hebben niet allemaal een duidelijke rode kleur, maar vallen wel onder deze categorie. Wit vlees daarentegen is afkomstig van konijn en gevogelte zoals kippen, kalkoenen, eenden, en ganzen.

Hoe weet je of vlees bewerkt of onbewerkt is?Vlees is bewerkt als het er bijna perfect uitziet. Daarnaast is het vaak gerookt, gezouten of gedroogd voor de smaak of houdbaarheid of zijn er conserveringsmiddelen als nitraat of nitriet aan het product toegevoegd. Dit kan zowel bij rood als wit vlees voorkomen en kun je terug vinden op de ingrediëntenlijst. Onder bewerkt vlees vallen alle vleesproducten (vleeswaren), inclusief ham, bacon, worst en een klein deel van het gehakt dat als bereid (ready to eat) product is gekocht. Het bewerkte vlees is meestal ook rood vlees. Bij onbewerkt vlees zijn geen toevoegingen of bewerkingen gedaan. Hieronder valt ook gesneden of gemalen vlees dat geen verder toevoegingen of andere bewerking heeft ondergaan.

Waarom moeten we rood en bewerkt vlees beperken? Uit onderzoek is gebleken dat er mogelijk een verband is tussen het eten van rood vlees en het risico op kanker, met name darmkanker. Er wordt gedacht dat het veroorzaakt wordt door het heemijzer in rood vlees. Heemijzer transporteert zuurstof in het bloed en kan het ontstaan van nitrosaminen bevorderen (gedeeltelijke omzetting van nitriet). Nitrosaminen zijn mogelijk kankerverwekkend. Ook bewerkt vlees is mogelijk kankerverwekkend. Door het conserveren van vlees of conserveringsmiddelen toe te voegen kunnen er schadelijke stoffen ontstaan.

VARIËREN!!! Dat is het perfecte woord. Ga eens voor vegetarische gerechten, neem kip/kalkoen, probeer een stukje wild of maak een lekker visje klaar!

Bron:

– Gezondheidsraad. (2015). Richtlijnen goede voeding. 29-30.

– Voedingscentrum. (2015). Rood vlees. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vlees.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *