Vet ingewikkeld!!!

Geschreven op zondag 27 en maandag 28 augustus 2017

Heb ik jullie weleens over transvetten verteld??? Nee toch? Ik ga het nog wat ingewikkelder maken dan het al was. Zoals jullie waarschijnlijk wel weten, bestaan er twee soorten vetten: de onverzadigde en verzadigde vetten. Met het ezelsbruggetje O van Oké en V van Verkeerd kunnen we die twee uit elkaar houden. Maar hoe zit het dan met die transvetten? Wat moeten we daar nou weer mee?? Ik ga het jullie uitleggen…

Transvetten zijn onverzadigde vetten, dus je zou nu wel denken dat dit gezond is. Maar… er zijn altijd uitzonderingen. Transvet is zelfs nog slechter dan verzadigd vet! Het moet niet gekker worden, haha!!! Dit heeft te maken met de scheikundige structuur, lang verhaal… Het komt van nature voor in melk en vlees en door een bewerkingsproces (gedeeltelijk harden van vet) ook in harde margarine, frituur-, bak- en braadvetten, gebak, koek en snacks. Dit gebeurt vaak om een product langer houdbaar te houden. Om zo min mogelijk transvetten te nuttigen kun je het beste kiezen voor vloeibaar vet. Daarnaast is het handig om koek, gebak en snacks zoveel mogelijk te vermijden.
Laats kreeg ik de vraag: staat de hoeveelheid transvet altijd op de verpakking aangegeven? Goede vraag! Ik begon zelf ook te twijfelen… Zie het soms wel staan, maar is het verplicht?? Reden genoeg voor mij om dit meteen uit te zoeken. Het antwoord is dus neeee. Het is niet verplicht, ongelooflijk toch, zo’n slecht vet. Wel staan gedeeltelijk geharde olie of vet op de verpakking vermeld. Dit vind je terug bij ingrediënten onder de namen: plantaardig vet, gedeeltelijk gehard of gehydrogeneerd vet. Vaag… Is dit dan altijd transvet als het op de verpakking staat? En hoeveel zit er dan in?? Onhandig..! Maar vaak zit het in de ongezonde producten 😉 Dus gebruik je GEZONDE verstand!!!

Bron: Voedingscentrum

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *