Wat moet je eigenlijk allemaal op een dag eten?

Geschreven op donderdag 27 april 2017

Tijdens mijn werk ben ik altijd bezig met gezonde voeding. Om zo goed mogelijk advies te kunnen geven, houden wij ons aan wetenschappelijk onderbouwde aanbevelingen. In Nederland hebben we de richtlijnen Goede Voeding. Hieronder in het kort weergegeven wat ze inhouden:

  • Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit. In 2006 werd 150-200 gram groente en 200 gram fruit geadviseerd. De richtlijn is aangepast, omdat 400 gram groente en fruit leidt tot een verlaging van de bloeddruk en een lager risico op (coronaire) hartziekten, beroerte, diabetes en darm- en longkanker.
  • Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees. Het advies is om de vleesconsumptie te verminderen. Dit betekent niet dat je het geheel moet vermijden. Hou van de week mijn blog in de gaten, voor meer uitleg over rood en onbewerkt vlees.
  • Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt. De gemiddelde zuivelconsumptie in Nederland ligt bij mannen rond 390 gram en bij vrouwen rond 325 gram per dag. Dat is goed, dus blijf 2-3 porties per dag nemen!
  • Eet wekelijks peulvruchten. Rijk aan eiwitten, vitamines, mineralen en voedingsvezels. Uit onderzoek is gebleken dat consumptie van peulvruchten leidt tot een verlaging van het slechte cholesterol (LDL). Daar peul je de vruchten van!
  • Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag. Het consumeren van deze hoeveelheid noten leidt tot een verlaging van het risico op (coronaire) hartziekten. Dit blijkt uit onderzochte gegevens.
  • Vervang geraffineerde graanproducten (wit brood, pasta etc.) door volkorenproducten. Eet dagelijks ten minste 90 gram volkorenbrood (±3 boterhammen) of andere volkorenproducten.
  • Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën. Halvarine voor op brood bevat namelijk voor de helft minder vet dan margarine/roomboter.
  • Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis. In de richtlijnen van 2006 werd gesproken over twee maal vis per week, waarvan eenmaal vette vis. Hier is meer onderzoek naar gedaan, waaruit blijkt dat eenmaal vis per week ook al zorgt voor een verlaging van het risico op (fatale coronaire) hartziekten.
  • Drink dagelijks drie koppen thee. In de richtlijnen goede voeding 2015 wordt aangegeven dat 3-4 koppen groene of zwarte thee het risico op beroerte verlagen.
  • Vervang ongefilterde door gefilterde koffie.  Ongefilterde koffie verhoogt het slechte cholesterol. Het advies is dan ook om gefilterde koffie te nuttigen.
  • Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken. Gemiddeld krijgen Nederlanders 21 en% suiker binnen, terwijl 10 en% wordt geadviseerd…
  • Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Meer hoef ik hier niet over te zeggen toch?! Haha!
  • Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag. Dit wordt geadviseerd, omdat de gemiddelde dagelijkse consumptie van keukenzout in Nederland ligt op 10 gram bij de mannen en 7,5 gram bij de vrouwen.
  • Het gebruik van voedingssupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt. Bijvoorbeeld extra vitamine D voor jonge kinderen, zwangere vrouwen, vrouwen vanaf 50 jaar, mannen vanaf 70 jaar en mensen met een donkere huid. Mensen die niet tot een specifieke groep behoren hebben aan een gevarieerd voedingspatroon voldoende. Inname van voedingssupplementen boven de veilige bovengrens kunnen zelfs schadelijk zijn.

Bron: Gezondheidsraad. (2015). Richtlijnen goede voeding. 11-68.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *