‘Zijn biologische groenten gezonder dan niet-biologische groenten?’

Geschreven op woensdag 10 en donderdag 11 mei 2017

Gangbare groenten v.s. biologische groenten. Kun je het verschil ruiken, zien of proeven? Dat is moeilijk! Het is mogelijk dat biologische groenten meer droge stof bevatten, dus minder waterig zijn. Het zit niet in hetgeen wat je makkelijk kunt zien of proeven, maar het zit in hetgeen wat je niet kunt zien. De antioxidanten. Er is aangetoond dat er meer antioxidanten in biologische groenten zit. Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals bijvoorbeeld de vitamines E en C, bètacaroteen, de spoorelementen seleen en zink. Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.

Moet je biologisch eten om voldoende antioxidanten binnen te krijgen? Nee! Als je gewoon gevarieerd eet, maar niet biologisch, krijg je ook voldoende antioxidanten binnen.

Biologische telers gebruiken geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen op chemische basis. Wel gebruiken ze een alles dodend middel voor bijvoorbeeld luizen. Biologische pesticide. Het verschil zit in het gebruik van natuurlijke of chemische middelen. Hoe schadelijk zijn deze middelen? Als je er een beetje van binnen krijgt, gaat het naar je lever en wordt het afgebroken. Een deel raak je via je ontlasting kwijt en een deel komt via je bloed in je nieren terecht, wat je gewoon uit plast. Er blijft dus geen pesticide achter in je lichaam. Vroeger was dat wel het geval, die stoffen konden niet goed afgebroken worden. De groenten in Nederland bevatten relatief weinig bestrijdingsmiddelen. Producten met overschrijdingen  worden uit de handel gehaald. Er mag niet over de veiligheidsgrens gegaan worden. Wanneer wordt het schadelijk? Als je je hele leven lang, elke dag meer dan 1 kg sla eet of 5 kg komkommer of 5 kg broccoli of 12-15 kg prei…

Dus eigenlijk kunnen we met zekerheid zeggen dat biologische groenten niet gezonder zijn dan de gangbare groenten. Helaas, ik haal jullie uit de droom. We worden niet 20 jaar ouder door biologische groenten.

Een andere goede reden om biologisch te eten, is de belasting van het milieu. Maar dat is weer een ander verhaal…

Bronnen: http://www.npo.nl/broodje-gezond/31-05-2016/KN_1681153http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *